søndag 30. juni 2013

Midt-norsk pointertreff

Midt-norsk pointer-treff arrangeres hvert år på Hageseter i slutten av juni. Det er et treff som vi har vært med å sette farge på mange ganger. Hallingnattens Huldra Heks tok første napp i vandrepokalen Beste trønderpoint unghund. Hennes sønn Hallingnattens Go fikk neste napp og i 2012 sørget Vakkerdalens Majesty for at vi fikk pokalen til odel og eie.
I 2012 ble det i tillegg storeslem da Hallingnattens Tørst ble BIM, mens Maja vant hele utstillingen. Som dere ser på bildet, var hundene fornøyd med vandrepremien, som for øvrig står på Hjerkinn Fjellstue hele tiden. Jeg hadde ikke hatt noe imot å ha denne flotte pointeren i stua et år!
I år var det meningen at Hallingnattens Roxy Baby skulle forsvare tittelen og familieæren, men 3 insemineringer og et føll med føllsjuke satte en stopper for det. Vi får ta igjen til neste år.
Referat med resultater fra treffet finnes på www.pointer.no.

onsdag 26. juni 2013

Drop-in trening med sitt som tema

Vi prøver oss med trening igjen i kveld, selv om værutsiktene er noe usikre. Forrige onsdag ble vi våte, men hadde det moro. Vi fikk kjørt masse fine innkallingsøvelser og bikkjene fikk springe av seg litt overskudd. Vi som førere fikk påminnelse om viktigheten av rett timing, også når det gjelder tidspunkt når man ikke skal kalle inn. Noen ganger kan det være snakk om kun sekunders forskjell på om vi lykkes med kommandoen eller ikke.
Valpekurset ble avsluttet mandag og jeg tror de har fått et godt grunnlag å jobbe videre fra. Jeg synes i hvert fall at det var et trivelig og lærerikt kurs. (Ja, jeg lærer noen på hvert kurs jeg holder). Ikke minst fikk vi flere ganger demonstrert viktigheten av ros og positiv feed-back for å få valpene til å skjønne hva vi ønsker de skal gjøre. Og for å få hurtighet i responsen.
I kveld skal vi ha sitt som tema med forskjellige øvelser. Vi kommer også til å kjøre litt lineføring (for å få opp kontakt) og innkalling (fordi det er så moro), og så tenker jeg at vi lar duene ut å fly litt...
Vel møtt! Husk godt fottøy.

tirsdag 25. juni 2013

Valpetreff med blodspor

Nytt valpetreff i kveld med 5 av 6 valper tilstede. Vi åpnet kvelden med lineføring og innkalling; begge deler er to øvelser som er meget viktige for elghundene som jakthunder. Og like greit å lære først som sist.
På grunn av truende mørke skyer og drypp fra oven, gikk vi ganske raskt ut i skogen. Bjørn Grue fra ØEHK hadde lagt ut 5 blodspor og jeg var stresset for at det skulle regne bort. Under kyndig veiledning av Bjørn markerte alle valpene blodsporet fint og alle kom i mål der det lå et griseøre og ventet. Værgudene kapitulerte og vi kunne sitte ute på tunet og drikke kaffe mens valpene lekte seg etterpå.
Det var en meget fornøyd oppdretter som avsluttet kvelden. Kullet er fremdeles jevnt og tegner bra. Og eierne er veldig positive og ivrige, og jobber godt med valpene sine. Vi kommer til å gjenta øvelsen igjen om noen uker.
PS. Legger flere bilder fra treffet på facebook.

søndag 23. juni 2013

Isbjørn

Isbjørn er det ikke, men likheten er der. Alice er pyreneer, en hunderase som brukes blant annet til å vokte sauer på beite. Men når hun er her, er det ikke mye skremmende over henne. Hun er raskt blitt alles favoritt, så rolig, snill og kosete som hun er.
 

Ulike hunderaser

Til oss kommer hunder av alle raser, størrelser og lynner. Alt fra chihuahua til st. Bernhard, fra selskapshunder til jakthunder og fra forsiktige til overmodige. Ofte er forskjellen mellom individene større enn forskjellen mellom raser. Det er noe av det som gjør det spennende; å lære seg å se hunden som individ på tvers av rase og størrelse.
Andelen jakthunder utgjør nok flertallet, og det henger sikkert sammen med både lokalisasjonen og engasjementet vårt. På bildet ser vi Lord som har sommerferie i Strømsåsen. Han er en italiensk spinone; en italiensk stående fuglehund. Eieren byttet ut engelsk setter og bruker ham på både skogsfugl- og rypejakt.

fredag 21. juni 2013

Lovende føll

På mandag leste vi i Trav og Galopp Nytts nettutgave om de to hittil raskeste 2-åringene i årgangen i USA. Den ene heter Angels Ransom og er etter avlshingsten Revenue, under ei hoppe etter Valley Sentry. Dagen etter kom dette flotte hoppeføllet til verden hos oss. Pappen heter Revenue og mammaen er en datter av Valley Sentry. Dette blir ei dame som blir verdt å følge. Hun skal hete Medeterean Dillon.

Beileren er ankommet og jobben er utført

Vellykket parring i går, så nå er det bare å vente.
Valg av hannhund falt på S39048/2007 Jönsesgårdens Tyson allerede i høst. Tyson er jaktchampion (L) og premiert med cert på utstilling flere ganger. Høsten 2012 ble han nr 2 i nordisk og nr 3 i NM. På dog-web finnes komplett liste over jaktprøve startene og det er en imponerende liste. Første premie på nesten alle starter og høye poengsummer. Det dokumenterer den jevnheten som han alltid viser på jakt.
Vi har fått ha ham her i noen dager og er blitt kjent med en veldig trivelig hannhund. Med stor pondus og ro har han inntatt kennelen. Når naboen bjeffet på ham, snudde han bare ryggen til. Vennlig og trivelig mot folk. Jeg er veldig glad for å ha hannhunden her, det gir ro over parringen og gjør det lettere å treffe rett tidspunkt. Og så gir det å kunne bli kjent med hannhunden på denne måten bredere grunnlag for mine vurderinger som oppdretter.

torsdag 20. juni 2013

Aversjonsdressur

Hund og sau går ofte dårlig sammen. Det er spesielt med våre jakthunder vi har utfordringen, selv om vi skal være klar over at i de fleste hunder er det gjemt et jageinstinkt. Lysten til å jakte og jage er raseavhengig, men vil også variere på individnivå. For noen er det nok å se en sau, andre blir trigget av at sauen springer. Atter noen holder seg i skinnet til en enslig liten lamunge spretter opp foran dem. Resultatet kan være sprengte dyr på grunn av jaging, dyr som blir angrepet og skadet eller drept, mens i noen tilfeller får vi bare los.
Det er forskjellige måter å hindre hund i å jage sau og annet bufe. Det sikreste er å holde hunden i bånd eller forsvarlig inngjerdet... Mange bruker metoder som skal gjøre hundene redde for sau. Jeg bruker strøm på alle mine hunder. Det kalles for aversjonsdressur og skal utføres av utdannet instruktør i kontrollerte former. Hunden får da et strømstøt når den jager og når dette er korrekt utført gir det god effekt i de fleste tilfeller. Jeg legger vekt på at hundene er vant til å gå med el-halsbånd ved å bruke en dummy eller gps-sender i trening. Dette for at hunden ikke skal forbinde strømmen med halsbåndet. Jeg legger også vekt på omgivelsene, for eksempel ved å oppsøke forskjellige områder når hunden skal testes.
Etter utført dressur får man et sauerenhets-bevis og mange grunneiere krever dette før hunden kan slippes for jakt eller trening. Et slikt bevis er ingen garanti og det er vi som hundeeiere som er ansvarlige for at hunden ikke jager. Ser vi tegn til interesse hos hunden igjen, må vi gjøre noe med det. Østerdal Fuglehund samarbeider med Arve Løkken i Alvdal som instruktør. tel 97046558.
Som sagt, har aversjonsdressur med strøm god effekt hos de fleste hundene. Det at hunden blir eldre, bedre dressert og får jakterfaring med det viltet de skal jakte på, bidrar også til at det ikke blir problemer mellom hund og bufe.
 

onsdag 19. juni 2013

Sau på utmarksbeite

I juni blir freden brutt og sauen sluppet på utmarksbeite. Og det er den sikkert glad for. Skjønt utmarksbeite; de holder seg gjerne tett oppi gjerder og i veien. Når jeg kommer syklende springer de foran oss i veien og det tar ofte lang tid før de skjønner at utveien er ved siden av veien. Det ser ikke ut til at de har vondt av trimmen, men det er en unødvendig og uheldig trigging av hundene å sykle bak flokken. Heldigvis har vi en fin veistrekning som er mindre trafikkert av sau. Den har bra underlag og turene kan bli opptil 13 km lange. Og det er nok.
Jeg har også måttet bytte jorde til hundetrening. Sist jeg var ute fikk vi en kjempeflott stand, på jordugle som lå på reir! Så vi lar ugla ligge i fred og bruker et annet jorde. Med over 100 mål inngjerdet, er ikke det noe problem.

mandag 17. juni 2013

Drop-in trening

Juni kan bli en passiv tid for hund og hundeeiere. Men forberedelsen til høsten bør egentlig begynne nå. Blant annet med å friske opp grunndressuren. Den har lett for å gå i glemmeboka etter hvert, og det kan vi få svi for når jaktlysta våkner og kobbelet blir løsnet i august.
Det kan være lettere å finne motivasjon til å komme i gang igjen sammen med andre. Det blir det mulighet for i Strømsåsen i sommer. Vi samles til uformell trening og prat kl. 19.00 på følgende kvelder:
Onsdag 19. juni; tema innkalling
Onsdag 26. juni: tema sitt
Onsadg 3. juli: tema apport
Kr. 50.- per ekvipasje. Varsle gjerne at du kommer med en sms til 91105898.
Vel møtt!

søndag 16. juni 2013

Trolla har fått løpetid

Jeg har ventet utålmodig, men nå er løpetiden her. Jeg har skrevet om Trollbergets Daisy tidligere på bloggen. Hun er nå 3 år og har vist både på jakt og utstilling at hun er kvalifisert som avlstispe. I tillegg har hun en gullkantet stamtavle med svenske jaktchampions i alle ledd. Og ikke minst; hun har et herlig gemytt. Hun er vennlig og samarbeidsvillig, noe som medfører at hun lærer ting lett. Hun er sosialt kompetent og i flokken er hun en naturlig alfa-tispe. Hun er for eksempel super sammen med unghundene. Hvis alt klaffer, blir det parring denne uka.

torsdag 13. juni 2013

Valpekurs

Vi er halvveis i valpekurset. Det er en kjempefin gjeng; både to- og firbente.
Neste kurs blir i august når alle er ferdige med ferien. Det har allerede meldt seg flere valper, men det er plass til noen til. Ekstra moro er det at det er tidligere kursdeltagere som har byttet ut gammelhunden med ny valp og kommer tilbake. Kurset vil bli lagt til mandager, nærmere info kommer.
 

onsdag 12. juni 2013

Klekking

Vi er nå inni andre uka på juni og må regne med at klekkinga er i full gang hos skogsfuglen. Storfuglen først, orrfuglen følger hakk i hel, mens rypa klekker først rundt sankthans. Variasjoner vil forekomme....
Kondisjonen til høna er viktig. Jo bedre kondisjon hun har klart å bygge opp, jo sjeldnere må hun ut og finne mat.
Våte og kalde kyllinger har mindre sjanse til å overleve. La oss håpe regnværet tar en pause nå. I fjor var skrekkens år, med sommer i påsken og regn etter det. Det så ikke ut til at kyllingene hadde satt pris på det. Akkurat nå ser det perfekt ut.... Og når myggen biter kveldstid, så husk at det er noen små nøster uti skogen som setter stor pris på at den type skapninger finnes. 

mandag 10. juni 2013

Avlsstasjon

Strømsås Gård er godkjent som avlsstasjon for hest. Det betyr at vi har anledning til å tappe og sende sæd fra hingst til andre stasjoner, samt motta sæd for inseminasjon fra andre stasjoner.
Fordelen ved å bruke kunstig inseminasjon, er at du ikke behøver å reise langt med hoppe og føll, minsket risiko for smitte og tilgang på flere hingster.
Det kan insemineres med fersk sæd og frossen sæd, drektighetsprosenten er langt høyere ved bruk av fersk sæd. Det er ikke bare konserveringstype som betyr noe for drektighet. Kvaliteten på sæden er viktig, samt hoppas brunst og rett tidspunkt. I tillegg er hoppas kondisjon viktig, og grunnlaget for det legges gjennom lang tid.
Hoppene kommer til stasjonen for kortere eller lengre opphold. Noen kommer kun for undersøkelse og inseminasjon, noen blir hos oss fram til brunsten er over, mens andre blir helt til drektighet er konstatert. Vi har 4 avlshopper oppstallet på helårsbasis og alle fire ble drektige på første forsøk i fjor. I dag ble en av dem inseminert med fjorårets derby-vinner. Da er det bare å krysse fingrene!

søndag 9. juni 2013

Elghundutstilling


 
I dag har vi vært på Østerdalen Elghundklubbs vårutstilling i Rendalen. Det var en kjempefin utstilling med mange hunder i 2 ringer. Litt vekslende vær, for å si det mildt. På bildet er Aisa fra Gåtes første kull ferdigbedømt og fikk very good. Hennes bror Bamse er blitt en skikkelig sprek kar og fikk excellent. Begge var midt i røytinga og fikk trekk for det. Selv om det er slik normalpels for mange elghunder ser ut på denne tiden. Jeg fikk gode tilbakemeldinger fra eierne til begge hundene, så vi ser fram til høsten.
Fix, Bonzo, Djerv og Kira fra årets kull stilte i valpeshowet. De fikk en lang dag. Det var angitt at valpeshowet skulle være først på dagen, men det hadde blitt endret og valpene kom sist i ringen. Men alle 4 oppførte seg bra og hadde en lærerik dag. Djerv sov godt i bilen på tur hjem.
Trolla fikk Excellent i BK. Hun avsluttet dagen med å prøve seg på wire-bjørn. Det er et delvis utstoppet bjørneskinn dynket i bjørnelukt som trekkes fram og tilbake med en wire. Det så mere realistisk ut enn jeg hadde trodd det skulle gjøre. Det ble raskt los og hun var bortpå rompa på bjørnen. Men hun var forsiktigere enn er på elgen. Og det er sikkert ikke dumt. 


fredag 7. juni 2013

Multeblomstring

På tur med Djerv i skogen i dag; prosjekt "bli skogsvant". Myggen beit så jeg måtte ta opp hetta på jakken min. Multa står i full blomst; denne tua ser lovende ut for høsten.
 

torsdag 6. juni 2013

Miljøsamling

Østerdalen Elghundklubb har arrangert miljøsamlinger i våres med til dels meget godt oppmøte. I går var foreløpig siste kveld, og jeg stilte opp med Djerv. Mandag var han med som "hjelpehund" på valpekurset hos oss, nå ble det litt utstillingstrening. Så han får da vært med på litt av hvert. Her får han trent på å vise tenner til initiativtager Bjørn Grue. Til tross for beskjedent oppmøte i går, ble det en fin kveld. Et flott tiltak av klubben, for mere info se www.oehk.no

tirsdag 4. juni 2013

Felles avlsråd

Siden 2009 har jeg representert Norsk Pointerklubb i Felles Avlsråd. FA er en sammenslutning av representanter fra de enkelte avlsrådene for hver fuglehundrase. Jeg har alltid vært positiv til dette tiltaket, da jeg mener vi har mye til felles. Og at vi kan nyte godt av hverandres arbeide og inspirere hverandre.  Etter hvert tror jeg vi vil ha nytte av å se enda videre, i hvert fall til de andre jakthundrasene. Der drives det også mye spennende arbeid.
I starten var arbeidet med å videreutvikle indeksene hovedoppgaven. Dette arbeides det fortsatt med, men felles avlsråd har funnet flere felles utfordringer som det jobbes med. Blant annet har vi fått gjennomslag innen temaet etiske retningslinjer for avl hos NKK. Fremover står felles utnytting av statistisk tallmateriale i dog-web på tapetet.
Det har vært en interessant oppgave sammen med engasjerte og kompetente mennesker til beste for avlen av våre stående fuglehunder. Nå gir jeg stafettpinnen videre.

mandag 3. juni 2013

Morgenstemning II

I dag var det melis-dryss og lavt skydekke på Tron (i bakgrunnen), men mine to hunder er like fornøyde.

lørdag 1. juni 2013

Sommerferie



Vi er kommet til den første sommerdagen og sommeren tegner godt. Den kan komme brått på for noen, men for de fleste er ferieplanlegging godt i gang. Vi har hatt fullt hus om sommeren i mange år. Foreløpig har vi ledige plasser, men det begynner å fylles opp. Så hvis du vil ha en aktiv sommerferie for hunden mens du selv er borte, er det bare å melde fra. Gjerne på e-post eller sms. God sommer!
Artikkel i Østlendingen i fjor sommer